måndag 9 mars 2009

Rädda Linjalen!

Vi bor bra här på centrala Södermalm, mitt i det moderna samhällets kulturarv såsom det tar sig uttryck i miljonprogrammets allmännyttiga hyresrätt. Ett nära nog idealt boende i en nära nog ideal boendeform - för oss och för många andra. Denna veritabla önsketillvaro hotas nu att grusas av kortsiktiga och, för flertalet inblandade, dessvärre utsiktslösa önskemål om snabba stålar.

Samtidigt med ett ökande överskott på därmed snart svårsålda bostadsrättslägenheter, fortskrider anlitandet av kontantintresserade konsulter för omfattande ombildningsprojekt. Kvarteret Linjalen hör med sina 455 lägenheter och stora ytor med kommersiella lokaler, till ett av de mest omfattande och därför mest oroväckande ombildningsprojekt som pågår för tillfället. Allmännyttan avyttras och hyresrätten hotas.

Jag och min familj har valt att bo i hyresrätt hos allmännyttan – istället för i bostadsrätt hos ekonomisk förening därför att:
  • Vi då har möjlighet att successivt och okomplicerat byta till fler mindre hyresrätter i takt med att barnen flyttar hemifrån – istället för att anlita mäklare, sälja, ansöka om nya stora lån och köpa dyra bostadsrätter.

  • Om vi behöver underhåll, reparationer, service eller utbyte av sanitets- och vitvaror i lägenheten; så ringer vi bara ett telefonsamtal – istället för att vi själva jämför priser och kvalitet och tar banklån eller väntar tills vi har råd att köpa den tjänst eller vara vi behöver.

  • Vi vill ha en hyresvärd med utbildning i, kompetens för och erfarenhet av att yrkesmässigt upphandla varor och tjänster samt förhandla och avtala om villkor kopplade till förvaltningen av fastigheten – istället för att äga andel i (eller hyra av) en organisation där huvudsakligen frivilliga lekmän på sin fritid skall bygga upp den kompetens och erfarenhet som krävs för att sedan löpande ansvara för en kvalificerad fastighetsförvaltning.

  • Vi vill investera i trygga sociala miljövärden – istället för att spekulera i osäkra ekonomiska förväntningsvärden.

  • Vi vill betala en månadsavgift till ett allmännyttigt bostadsbolag med uppdrag att använda resurserna för förvaltning av sina boendemiljöer – istället för att betala en månatlig ränta till ett vinstdrivande låneinstitut med uppdrag att använda resurserna för avkastning till sina aktieägare.

Vi tycker också att det är viktigt att hyresrätten får finnas kvar som boendeform i alla städer, stadsdelar och områden; för att behålla valfriheten och motverka boendesegregationen samt därigenom upprätthålla och stärka demokratin och mångfalden i samhället.*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar